сабота, 19 април 2014  ::  Бр. 15554
Маркетинг Контакт Импресум Претплата Пријатели Архива
Излегува секој ден освен недела. Првиот број излезе на 11.11.1963 год.
Изјава на денот
Очекувам до 27 април Заев да ни открие: како умре Мерлин Монро; кој го уби Кенеди; каде се крие Елвис Присли...
Ивица Боцески, политички аналитичар
НАСЛОВНА Вести Економија Скопска Балкан и Свет Култура Спорт Забавна Од почеток Видео


ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ НА СПИСАНИЕТО МАКЕДОНИЈА


Непознати документи за Македонија од Архивот на Тито


Досега непознати документи кои се однесуваат на Македонија, а потекнуваат од Архивот на Јосип Броз Тито, се објавени во најновото издание на списанието "Македоника". Изданието содржи и нови сознанија за грчката вооружена дејност во Македонија по Илинденското востание, за Пајсиј Хилендарски и Македонија, за дејноста на Жинзифов, една беседа од Григор Прличев...

Како главна тема е поместен и обемен извадок од досега необјавените спомени на Павел Шатев.
"Спомените набргу ќе бидат објавени интегрално во посебно издание на Македоника", како еден од осумте тома од досега необјавената пишана, пред се, историографска, оставина на познатиот македонски револуционер и национален деец. Освен извадокот од спомените на Шатев, во списанието е објавен и текст на Предраг Димитровски за оставината на Шатев, но и за некои контроверзи поврзани со него", велат од издавачот "Македоника литера".

Во овој број на списанието, за првпат на македонски јазик, е објавен и дел од најобемната и најбогатата книга досега напишана од странец за Македонија, книгата Македонија - предел и култура на живеење" од германскиот научник и истражувач на Македонија Леонард Шулце - Јена, кој земјава темелно ја проучувал за време на Првата светска војна. Пригоден текст за Шулце - Јена има Волф Ошлис, кој авторот на книгата го нарекува германски откривач на македонскиот јазик".

Статијата е прочитана 6264 пати. #

Зошто мојот коментар не излегува на Web страницатa?

Оставете коментар за објавената вест
Сите полиња се задолжителни!

Од кого:


Коментар: 


*Ве молиме впишете ја шифрата и притиснете испрати
ASP CAPTCHA Generator 

    
 

 

 

НАЈНОВИ ВЕСТИ
 
 

Снег на Водно
Блесок 10
Марфи
Се што почнува добро, завршува лошо. Се што почнува лошо, завршува уште полошо.